Et pillefyr er et godt alternativ til normale fyre såsom oliefyre. Du kan billigere varme din bolig og vand op, samt også gøre det mere miljøvenligt. Pillefyret virker som et normalt fyr, dog med den undtagelse at det  brænder  træpiller. Det er dejlig simpelt og praktisk at have et pillefyr og  måske efterlader det endda en med ret god samvittighed,  da man ikke bidrager til nær så meget forurening som med for eksempel olie eller gas-fyre.

Hvordan fungerer det?

I et pillefyr er der et magasin, hvor træpillerne skal i. Der kan være op til flere træpiller i, hvilket betyder at du ikke behøver at genopfylde det gennem dagen.

Træpillerne kommer ned i et forbrændingskammer i pillefyret, hvorefter opvarmning af enten vand eller bolig begynder. Rensning af pillefyret afhænger af hvor ny en model man har anskaffet sig.

Hvor mange modeller er der?

Der er to slags pillefyr. Den nyere model  fungerer stort set automatisk, man skal bare huske at askeskuffen skal tømmes og der skal nye træpiller i når de gamle er brugt.

Den ældre model er desværre ikke lige så selvrensende, så der skal man selv rense den engang imellem. I forhold til den nyere model, skal man have en akkumuleringstank til det varme vand.

Hvor stort skal mit pillefyr være?

Jo større din bolig er des større pillefyr har du nok brug for, for at kunne opvarme hele boligen. Jo dårligere isoleret en bolig du har, des nemmere lukker du varmen ud.

Hvor stort et pillefyr du har brug for, afhænger således meget af størrelsen af din bolig samt isoleringen.

For at sikre dig det helt rigtige pillefyr, burde du snakke med din forhandler om hvor stort et areal skal opvarmes samt hvor stort et olieforbrug der har været forinden.

Har jeg brug for et pillefyr?

Det er tit betragtet at man kan spare mindst 50-60% i forhold til andre fyr såsom oliefyr.  Får man vedligeholdt pillefyret godt og købt relativt billigt ind af træpiller, kan man endda have indtjent sit pillefyr ind igen på 1-2 år.

Det er størrelsesmæssigt og økonomisk set praktisk at have et pillefyr.

Og når vi snakker økonomi, kan du spare over 5000,- kr om måneden i skattefrit tilskud.  Du kan nemlig få energitilskud tilsvarende til den årlige besparelse du får hvert år i Kwh, når du skifter til et pillefyr.

Hvad skal jeg overveje inden jeg anskaffer mig et pillefyr?

Der er stor prisforskel på pillefyr. Hvis du har masser af plads i din bolig og gerne vil holde det så billigt som muligt, kan du overveje at anskaffe dig den ældre model, hvor du også skal have plads til akkumuleringstanken. Man kan også anskaffe sig en solfanger, som man tilslutter akkumuleringstanken, så man sparer endnu mere.

Den nyere model  er langt mere automatisk og kræver ikke den store vedligeholdelse. Samt larmer den ikke ligeså meget, hvilket også er en vigtig overvejelse. Hvor skal pillefyret stå og hvor meget må det larme?

Der er også stor forskel på hvor kraftige pillefyrene er. Alt efter hvor stor boligen er som skal opvarmes, des kraftigere et pillefyr skal du have.

Miljøvenlighed

Foruden hvor mange penge der er at spare, er den største fordel ved et pillefyr nok miljøvenligheden.

De fleste har nok lagt mærke til at oliepriserne ikke helt er de samme som de har været og vi ser at flere og flere søger andre energikilder i dag.

Salg af Træpiller er steget gevaldigt de sidste par år og det er der også en god grund til. Pillefyret  brænder  træpiller, det vil sige sammenpresset savsmuld og spåner komprimeret til små piller som brænder særdeles effektivt.  Savsmuldet og spånerne kommer fra resterne af savede/udarbejdede træer, så man får nytte af det ellers ubrugte biprodukt.